Zayıflama ameliyatı, genel itibariyle fazla kilo sahibi olan bireyler için gerçekleştirilir. Kişilerin sahip oldukları fazla kiloları vermelerine yardımcı olan ameliyat türlerinden biridir. Obezitenin kişide ulaşmış olduğu nokta, bireyin sahip olduğu sağlık faktörleri, yağ ve diğer faktörlere de bağlı olarak uygulanması beklenen zayıflama ameliyatı sürecinde de değişimler görülebilir.
Zayıflama Ameliyatı Nedir?
Kilo verme ameliyatı veya bariatrik cerrahi olarak da bilinen bu ameliyatlar bütünü obezite problemleri ile savaşır. Özellikle obezite problemi ile savaşan kişilerde hızlı kilo kaybını elde etmek için uygulanan yöntemlerden biridir. Kilo kaybının haricinde tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon noktasında sağlık sorunlarının yaşanmasında da tedavi sürecinin uygulanması oldukça önemlidir. Bu belirtilen ameliyatlar ise belli bir kilonun üzerinde olan bireyler için uygulanır.
Vücut kitle indeksi olarak da bilinen orantı içerisinde kişilerin boy, kilo hesaplamaları yapılır. Böylece zayıflama ameliyatı için uygun olup olmadığı da ölçülmüş olur. Çoğu kişi de bu kilolardan egzersiz, sağlıklı beslenme ile kurtulmaya çalışır. Ancak herkes için sonuç başarılı olmayabilir. Bu nedenle de kısa sürede fazla kilolardan daha kötü olmadan kurtulmak için kilo verme ameliyatı yöntemlerine başvurulmaktadır.
Zayıflamak İçin Hangi Ameliyat Yapılır?
Hem Türkiye içerisinde hem de dünya üzerinde sıklıkla tercih edilen iki farklı zayıflama ameliyatı vardır. Ameliyatlar şu şekildedir;
- Gastric Sleeve
- Gastric Bypass
Bu ameliyatlar ise kişiler tarafından en çok tercih edilenlerden bazılarıdır. Bireylerin kilo, boy, yaş gibi kriterleriyle birlikte diğer sağlık durumları da ele alınır ve uygulaması gerçekleştirilir. Bahsedilen bu ameliyatların tümü kilo vermeye yönelik olan uygulamalardır. Ancak ameliyat olacak kişinin de istekleri ve sağlık durumuna göre uzun vadede sonuçların en iyi şekilde alınması da değişkenlik gösterecektir. Bu konuda yapmanız gereken doktorunuza güvenmenizdir. Kendi isteklerinizden daha çok doktorunuzun sizlerin sağlığı için seçecek olduğu yola dikkat etmeniz gerekir. Böylece çok daha sağlıklı bir ilerleme kat edebilirsiniz.
Gastric Sleeve
Zayıflama ameliyatı türlerinden biri olan Gastric Sleeve veya diğer adıyla da vertikal sleeve gastrektomi uygulaması bir çeşit obezite cerrahisidir. Sleeve gastrektomi olarak bilinen uygulama genel olarak laparoskopik yöntem kullanımı veya toplumda daha yaygın olarak bilinen adıyla kapalı ameliyat olarak gerçekleştirilir. Bu ameliyat sırasında karna küçük birkaç delik açılır. İçerisine sokulan belli aletlerden de yardım alarak midenin yaklaşık olarak %80’ini alınır. Kalan mide ise hem şekli hem de hacmi bakımından yaklaşık olarak muz kadardır.
Sleeve gastrektomi ameliyatı sayesinde mide boyutunun küçültülmesi sağlanır. Sonucunda ise tüketilen besin miktarlarına da sınırlama gelir. Buna ek olarak da midenizin boyutunun azalmasıyla kilo kaybetmenize de yardımcı olacak hormonal anlamda değişikler meydana gelecektir. Bu değişimler ise hastaların cerrahi sonrasında da ideal kiloya düşmesine, ideal kiloda kalmasına yardımcı olur. Eğer obezite hastalığı tedavi edilmezse bireyin hayatını tehdit edebilecek birçok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Bunlar içerisinde:
- Kalp hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- İnme
- Kanser
gibi daha birçok probleme kapı açmış olursunuz. Sleeve gastrektomi ise hastaların kilo vermesi ve obeziteye de bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonların önüne geçmek için uygulanır. Aynı zamanda obez olan hastalar için kilo vermeleri adına ilk olarak cerrahi yönteme başvurulmaz. Öncelikle bireyden hem beslenme hem de egzersiz programlarından faydalanarak kilo vermesi beklenir. Eğer bu yöntemlerle de yeterince kilo veremezse hastalar cerrahi yönteme yönlendirilir.
Sleeve gastrektomi için hastaların fiziksel göstergelerin belli bir seviye olması gerekir. Vücut kitle endeksinin değeri 40 ve üzerinde olan hastalara ve vücut kitle endeksinin 35 – 39.9 olan hastalara uygulanması ön görülür. Bunların dışında hastanın tip 2 diyabet, hipertansiyon, şiddetli uyku apnesi gibi rahatsızlığının da bulunuyor olmasından kaynaklı olarak cerrahi operasyonlara yönelim gösterilir. Hatta bazı durumlarda bireylerin vücut kitle endeksinin 30 ila 34 arasında olmasına rağmen hastanın kiloya bağlı ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bu duruma sahip olan bireyler için de uygunluk ortaya çıkar.
Aynı zamanda sleeve gastrektomi yaptıracak olan kişilerin de yaşam tarzlarında kalıcı değişikler yapmaya hazır olmaları gerekir. Ameliyat sonrasında düzenli ve dengeli beslenmek oldukça önemli bir detaydır. Düzenli egzersizlerin yapılması gerekir ve ihmal edilmemelidir. Ayrıca bireylerin ameliyat sonrasında olası bir vitamin veya mineral eksikliğine karşı da düzenli olarak takipte olması gerekir.
GastrikBypass (Mide Bypassı)
Zayıflama ameliyatı seçeneklerinden birisi de Gastric Bypass ameliyatıdır. Laparoskopik Gastrik By-Pass cerrahisi olarak bilinen bu uygulama kombine tip olan ameliyatlarda en sık uygulanan seçeneklerden biridir. Bu ameliyat bireyin midesinin hacmini küçültür. Aynı zamanda besinlerin emilimini sağlar ve ince bağırsakta kat edilen yol kısaldığı için emilim de azalma görülür.
Midenin ise başlangıç kısmında yer alan ve yaklaşık olarak 30 ila 50 cc kalacak şekilde geri kalanından ayrılma görülür. İnce bağırsakların ise bir kısmı da bypass edilir ve yeni oluşacak olan küçük mideye bağlanması sağlanır. Böylece kilo verme ameliyatı sonrasında hastalarda çok daha küçük porsiyonlar ile hızlı doyma hissine ulaşıldığı görülecektir. Aynı zamanda alınan yüksek kalorili besinlerin de önemli bir kısmının emiliminde engellenme sağlanır.
Laparoskopik Gastrik Bypass cerrahisi sayesinde hastalara etkin bir kilo kaybı imkanı sağlanır. Aynı zamanda hastalar sadece hacim kısıtlayan ameliyatlara benzer olarak küçültülmüş yeni mide poşları sayesinde de küçük porsiyonlar ile hızlı tokluk hissine kavuşur. Ayrıca gastrik bypass cerrahisi gerektiği taktirde geri dönüştürülebilir bir seçenektir.
Obeziteyle birlikte oluşan birçok hastalığın da varlığında Gastrik Bypass tedavisinin uygulamasına geçilir. Bunların dışında tip 2 diyabet sonucunda da gastrik bypass ameliyatı kullanılarak olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Kilo Verme Ameliyatı Öncesi Ne Beklemeliyim?
Kilo verme ameliyatı öncesinde sağlık kontrollerinin de sağlanması amacıyla 5 farklı branşla görüşmeler sağlanır. Bu süreç içerisinde her birinden yeterli bilgiler alınması oldukça önemlidir. Dahiliye uzmanıyla görüşme yaparak tıbbi geçmişiniz hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aynı zamanda fiziki anlamda da muayene olmanız gerekecektir.
Diyetisyeniniz ile gerçekleştirecek olduğunuz görüşmede ise ameliyat sonrasında nasıl bir beslenme düzeni içerisinde olmanız gerektiğini konuşabilirsiniz. Ameliyat öncesi de bu beslenme düzenine ayak uydurarak kendinizi sürece hazırlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak kilo vermenin bir süreç olduğunu unutmamanız gerekir.
Sağlıklı uzmanlar ile de gerçekleştirecek olduğunuz görüşmeler sayesinde zayıflama ameliyatı öncesinde sizlere rahatlama sağlanacaktır. Sonraki süreçlere karşı da nasıl hazırlıklı olmanız gerektiğine karşı da bilinçli olursunuz. Uzmanlardan elde ettiğiniz tavsiyeler ile de daha rahat bir ameliyat geçirebilirsiniz. Ameliyat sonrası da kilo verme sürecinde yaşanacaklara hazırlıklı olursunuz.
Kilo Verme Ameliyatından Sonra Ne Beklemeliyim?
Zayıflama ameliyatı sonrasındaki süreçte ise dinlenme, iyileşmenin sağlanması için oldukça önemli bir detaydır. Doktorunuzun da önerilerini dikkate alarak gerçekleştirecek olduğunuz hafif egzersizler sayesinde kilo verme süreciniz zamanla daha da hızlanacaktır. Yavaş yavaş yapabileceğiniz ve gün içerisinde de hareketliliğinizi arttıracak olan fiziksel aktiviteleri çoğaltabilirsiniz. Beslenmeye ek olarak da doktorunuzun önerdiği uygulamalara özen göstermeniz halinde kilo verme sürecinizde hızlanmalar görülecektir.
Zayıflama ameliyatı sonrasında ise yiyeceklere ve içeceklere oldukça dikkat edilmelidir. Burada kaçınmanız gereken konu ise tüketmemeniz gereken gıdalardan uzak duruyor olmanızdır. Öğünlerin dışında doktorunuzun sizlere vermiş olduğu reçete ile de takviye edici ürünleri almanız son derece önemlidir. Vücudunuzun sağlığını kaybetmemesi adına yeterli mineral ve vitaminler alarak bağışıklığınızı koruyabilirsiniz.
Kilo verme ameliyatı sonrası iki yıl kadar devam edecek bir kilo verme süreci vardır. Bunun için oldukça sabırlı bir ilerleme göstermeniz gerekir. Doktorunuzun da önerilerine kulak asarak ilerleme gösterirseniz sizler için sonuçlar daha etkili olacaktır. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki eski alışkanlıkları da değiştirmek hiç kolay olmayacaktır. Midenizin küçülmesi ile anında iştahınızın kesilmesi sağlanamayacak. Bu nedenle kısa bir sürede olsa eskisi gibi beslenmeye devam etmek isteyeceksiniz. Kilo verme ameliyatı sonrasında ise en önemli konulardan biri de bu psikolojiye hazır olmaktır.
Hayalinizdeki görünüme ve sağlığa kavuşmak istiyorsanız sabırla atacağınız her adımın sonucunu beklemelisiniz. Bu süreçte diyetisyeniniz ve doktorunuz ile sürekli iletişim halinde olmanız da süreci başarılı bir şekilde ilerletmenize yardımcı olacaktır.
Zayıflama Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Zayıflama ameliyatının yapıldığı kişiler belli kilo fazlalığının üzerinde olan bireylerdir. Vücut kitle indeksinin 25-30 boyutlarını aşmasından sonra hastalık derecesinde şişmanlık söz konusu olmaya başlayacaktır. Bu gibi hastalar için de genellikle ilk olarak diyet ve egzersiz tedavileri gerçekleştirilir. Ancak kalıcı zayıflama şansı düşük bir olasılıktır. Bu sebeple de hastalık derecesinde obezite olan bireylerde geçerli ve etkin bir sonuç almak adına zayıflama ameliyatı uygulanır. Tıbbi olarak da ameliyata karar vermek adına vücut kitle indeksi hesaplanır. Kilogram cinsinden vücut ağırlığınız, metre cinsinden boyunuz alınır ve karesine bölümünden ortaya çıkan sonuç sizin vücut kitle indeksinizdir.
Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastalar III. Dereceden obez hastalardır. Doğrudan ameliyata kabul edilirler. 35 ila 40 arasında olanlar ise II. Dereceden hastalardır. Aynı zamanda şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan yağları yüksekliği, uyku apnesi söz konusu olan kişiler için de bu ameliyatın yapılması uygundur.
Obezite sebebinin ise aşırı kilo alımından ötürü ortaya çıkması bilinen bir doğrudur. Aynı zamanda hormonal olarak da sorunların oluşması neticesinde obezite oluşabilir. Farklı tedaviler ile soruna çözüm bulunamaması durumunda ise ameliyat yapılır. Ameliyat için kesin yaş sınırı yoktur. Ameliyata kabul edilen hasta genel yaş ortalaması ise 18 ila 65 yaş arasındadır. Aynı zamanda ameliyat seçeneği düşünülmeden önce de hastalar tıbbi olarak gözetim altında tutulur. Bu süreçte diyet ve egzersizlerde başarısız olursalar ameliyata yönelirler.