Karaciğerin altında yer alan safra kesesi karaciğerin ürettiği safra sıvısının depolanmasında görev alır. Safra sıvısı yağın sindirilmesine yardımcı olmaktadır.
Safrada yer alan safra sıvısı kasılma ile ince bağırsağa iletilerek işlemin gerçekleşmesi sağlanır. Safra kesesi taşı nedir sorusunda ise kese içinde oluşarak kesenin yollarının tıkanmasına sebep olup iltihaplanmaya da neden olan sağlık için soruna sebep olan rahatsızlıktır.
Safra kesesi içinde oluşan taş kişinin hayatını olumsuz etkileyerek sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Safra kesesinde taşın oluşması kolelitiazis adı ile bilinmektedir.
Koledokolitiazis ise kese kanalında taşın yer almasıdır. Kese içindeki taş büyüklüğü kum tanesi kadar küçük olabilmek ile beraber büyük taşlar da kese de yer alabilir. Kese içinde taşın oluşması zaman içinde iltihabın oluşmasına etki edebilir. Bu ise sağlık anlamında son derece zorlu bir sürecin yaşanmasına etki etmektedir.
Safra kesesi içinde ya da kanalında yer oluşabilen taşlar çoğu zaman çok fazla belirti vermemesi nedeni ile bilinmemektedir.
Bu sebep ile birçok kişide var olmak ile beraber henüz net belirti vermemesi sebebi ile bilinmez. Safra kesesi taşlarının gelişim göstermesi durumunda belirtiler yaşanmaktadır.
Safra kesesi taşı belirtileri ile karşılaşılmasının sonrasında ise ilgili uzman hekime başvurarak tanı ve tedaviden yararlanabilirsiniz. Safra kesesi taşları kimi zaman safra da oluşan çamur sebebi ile de meydana gelmektedir. Sebeplerinin araştırılması hekim tarafından gerçekleştirilerek sorunun kaynağı belirlenir.
Safra Kesesi Taşları Neden Oluşmaktadır?
Safra kesesi taşları neden oluşur sorusunda birçok farklı etken bu sağlık sorununa sebep olmaktadır. Sağlıksız beslenme, fazla kilolar ve obezite safra kesesinde taş oluşumunda başlıca sebepler arasında yer almaktadır.
Bunun yanı sıra safra kesesinde yaşanan sorunlar ya da genetik sebepler ile de safra kesesinde taş oluşumu ile karşılaşılabilmektedir.
Safra kesesinde taş oluşumunda safra sıvısının ince bağırsağa salımının olmaması, safra sıvısında kolesterolün yüksek oranda olması da yer almaktadır.
Bunun yanı sıra safra kesesinde çamur oluşumu durumunda da tortulaşma ve sonrasında ise kese içinde taşın meydana gelmektedir.
Safra kesesinde taş oluşmasının engellenmesinde ise kişinin sağlıklı ve düzenli beslenmesi önemli rol oynamak ile beraber düzenli egzersiz yapmakta avantaj sağlamaktadır.
Safra Kesesi Taş Oluşumunda Risk Grupları
Safra kesesi içinde taş oluşumunda risk grupları bulunmaktadır. Risk grubunda yer alan kişilerde çoğunlukla safra kesesi taşı gözlemlenebiliyor. Genetik sebeplere bağlı olarak aile öyküsü içinde safra kesesi taşı oluşumuna rastlanması sorunun gelişiminde etkili olmaktadır.
Bunun yanı sıra fazla kilolu olan ve obezite ile karşı karşıya olanlarda görülmek ile beraber dengesiz ve sağlıksız diyet yapan kişilerde de safra kesesinde taş gelişimi gözlemleniyor.
Sağlıksız beslenme ve sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olan kişilerde risk grubu içinde bulunmaktadır. Bunun yanında diyabeti olanlar, ani kilo kaybı yaşayanlar, kolesterolü yüksek olan kişilerde safra kesesi taşı risk grubu içinde bulunur.
Safra kesesi taşının oluşumu genel olarak 40 yaş ve sonrasında görülmek ile beraber erkeklere nazaran kadınlarda görülme oranı daha fazladır.
Safra Kesesi Taş Belirtileri Kimlerde Görülür?
Safra kesesi taş belirtileri hastalara göre farklılık gösterebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre safra kesesinde taş bulunan 100 kişinin ortalama 70’ i safra kesesinde taş olduğu hakkında bir bilgiye ya da belirtiye sahip değildir.
Aynı zamanda gerçekleştirilen araştırmaya göre 100 kişiden sadece 30’ unda hafif belirtiler gözlemleniyor.
Safra kesesi taşına sahip olup belirti gözlemlenen 30 hastanın sadece 10 tanesinde hastaneye yatış ve cerrahi işlem detaylarına yer açılmaktadır.
Safra kesesinde taşın varlığı ile bilgili belirti göstermese bile risk grubu içinde bulunmanız durumunda ilgili uzman hekime başvurarak kontrollerin ve gerekli testlerin yaptırılması önerilir. Böylelikle sorunun ilerlemeden çözüme ulaştırılması da mümkün olur.
Safra Kese Taşının Belirtileri Nelerdir?
- Safra kesesi taşı belirtileri kişiden kişiye ya da taşın büyüklüğüne göre değişim göstermektedir. Safra kesesi taşı bulunan kişilerde belirtiler beslenme ile başlayabilmektedir. Özellikle yağlı ve ağır yemekler sonrasında ağrı daha şiddetli ve daha uzun sürmektedir. Safra kesesinde yer alan taş sebebi ile karnın üst alanında sağ kürek kemiğine doğru gelişen ağrı 1 ya da 2 saate kadar hafiflemeye başlar. Yemeğin aşağı doğru gelişimi ile beraber ağrının hafiflemesi daha da artarak yok olur. Beslenme sonrasında yaşanan karın üst bölgesinde görülen ağrı durumunda hekime başvurularak kontrolün alınması son derece önemlidir.
- Safra kesesinde yer alan taş sebebi ile ağrının sırt alanında şiddetli olması kişileri yanıltabilmektedir. Kişilerin bu anlamda yanılması durumunda ise romatizma, kemik erimesi gibi durumlardan şüphelenen hastalar tedavi için ortopedi hekimlerine başvurarak sorunun kemikte oluşan sorun nedeni ile geliştiği düşünülebilmektedir. Safra kesesi taşı hastalığının sırtta son derece şiddetli ağrıya sebep olması bu yanılgıya düşündürmek ile beraber sorunun ortopedi de bulunmaması durumunda ise ilgili hekime başvurarak safra kesesi ile ilgili test ve görüntülemelere yer verebilirsiniz. Böylelikle istenen sonuca ulaşılabilmektedir.
- Safra kesesinde oluşan taş nedeni ile yaşanan ağrı kimi zaman ani olarak gelişebilmektedir. Akşam yenilen yemek sonrasında gece yatan hasta birkaç saat sonrasında ani bir sancı ile uyanmaktadır. Hastanın ani ve şiddetli yaşadığı bu ağrının sebebi safra kanalının bükülmesi sonrasında kesenin kasılma hareketi yaparak bükülmenin düzlemesini sağlamasıdır. Son derece şiddetli gelişen bu ağrı birkaç saat sorun çözüme ulaşana kadar sürer. Sonrasında ise hasta rahatlar. Atak sonrasında tekrar görülebilir. Kimi zaman ise ani gelişen bu ağrının şiddeti azalmak ile beraber hafiflese bile ağrının tamamen geçme durumu ile karşılaşılmaz. Bu gibi durumlarda ise bükülmenin giderilemediğinden söz etmek mümkün olur. Bu gibi durumlarda iltihaplanmadan da söz edilebilir. Yaşanan sorun durumunda tam olarak zaman ile mücadele başlamaktadır. Yaşanan sorunun giderilmesi için acile başvurulması gerekir. Hastada yaşanan sorunun giderilmesi için en fazla 96 saat vardır. Yaşanan bükülme ile beraber safra kendi içinde sıvı üretimi yapar ve duvarda kalınlaşma başlar. Safra şişmeye ve genişlemeye başlar. Bu sebep ile kısa süre sonrasında kese de patlama ve akabinde hayati tehlike bulunur.
- Safra kesesi belirtilerinde son derece hafif olan karın ağrısına eşlik eden ciltte sararma ile de gözlemlenebilir. Hafif ağrıya eşlik eden sararma durumunda acil müdahale gerekebilmektedir. Safra kesesinde yer alan taşların hareketlenmesi sonrasında safra kanalına düşen taşlar kese içinde yer alan safranın akışını engeller. Sonrasında ise safranın kana akışına sebep olur. Safra kesesinde yaşana durumun giderilmesinde sadece kesenin alınması yeterli olmayabilmektedir. Kanalın açılması ve safra akışının doğru yöne endike edilmesi gerekir. Bu anlamda da hekim tarafından yapılacak olan tetkik ve tarama sonrasında kanal temizlemesi gerçekleştirilir. Gerçekleştirilecek olan safra kesesi cerrahi işlemleri sonrasında ise hastanın doktor kontrolünde antibiyotik tedavi işlemine yer açılması gerekir.
- Safra kesesi taşı belirtileri kimi zaman ise mide ağrısı, bulantı ve kusma ile gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra karında şişme, gaz oluşumu ve ateşin yaşanması durumu da rastlanmaktadır. Belirtiler aynı zamanda pankreas iltihabına da işaret etmektedir. Safra kesesinde yer alan taşların ortak kanala ulaşması durumunda bu sağlık sorunları gerçekleşebilir. Ciddi bir sağlık sorunu olmak ile beraber belirtilerin seyretmesi durumunda hastanın ilgili hekime başvurarak gerekli tedaviyi alması ise sorunun giderilmesinde etken olmaktadır.
Safra Kesesi Taşı Tanısı Nasıl Konur?
Birçok kişi safra kesesinde taş olmasına karşın durum ile ilgili bilgiye sahip değildir. Belirti vermemesi ise sorunun olmadığı anlamına gelmez.
Safra kesesi taşı kimi zaman tesadüf eseri kimi zaman ise belirtilerin oluşması sonrasında hekime yapılan başvuru ile belirlenebilmektedir.
Hekime yapılan başvuru sonrasında gerekli test ve tetkikler safrada taşın varlığı belirlenebilmektedir. Sadece taşın varlığı değil aynı zamanda taşa sebep olan ya da altta yatan sebeplerde belirlenebilmektedir.
Safra Kesesi Taşı Tedavisi
Safra kesesi taşı belirti vermemesi durumunda tesadüf eseri olarak da belirlenebilir. Tesadüf eseri belirlenen ve herhangi bir şikâyet oluşturmayan taşın düzenli takibin yapılması gerekir.
Safra kesesi taşının tedavisinde ilaç son derece nadir kullanılan uygulamadır. Safra kesesinde bulunan taşın tedavisinde en sık tercih edilen ise cerrahi işlemlerdir. Farklı girişimler ile safra kesesi taşının alınmasından yararlanılarak hastanın şikâyetlerinin giderilmesi ile sağlığına kavuşması sağlanır.
Safra kesesi tedavisinde açık ya da kapalı olarak ifade edilen cerrahi işlemlerden yararlanılarak sorunun giderilmesi sağlanabilmektedir. Cerrahi işlemler safra kesesinde var olan taş sebebi ile kişinin hayatının tehlikeye girme olasılığının bulunması ya da acil müdahale gerektiren durumlarda yaşanabilmektedir.
Safra kesesi taşında tedavinin edilme işlemlerinde ameliyatın yanı sıra taşın hekim tarafından takibi de görülebilir.
Takip işlemi genellikle taşın belirti vermemesi durumunda yapılmakta olup herhangi olumsuz durumun gözlemlenmesi ile beraber ise cerrahi işlem uygulanarak taşın alınmasına yer açılabilir.
Safra kesesi taşı tedavisi ile ilgili olarak uzman hekim tüm tetkikleri yaparak en doğru sonuca ulaşıp net kararı alır. Sonrasında ise tedavi gerçekleştirilerek kişinin normal yaşamına dönmesi sağlanır.
Safra Kesesi Taşı Ameliyatı Kimlere Yapılır?
- Safra kesesinde yer alan taşın kişide belirtilere neden olması ve şikâyetlerin yaşanması durumunda ameliyatta yer açılabilmektedir.
- Safra kesesi taşı ameliyatı diyabet hastalarında ise herhangi bir şikâyetin varlığına rastlanmasa bile gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Safra kesesi taşının 25 mm büyüklüğünde ya da daha fazla olması durumunda da taşın kanser oluşturma riski bulunmaktadır. Bu risk göze alınmadığı için safra kesesinde bulunan taşın keseden alınmasına yer açılır.
- Bu durumların yanı sıra hastanın sağlık durumu ile ilgili tetkiklerin yapılması sonrasında hekim tarafından kesedeki taşın alınmasının gerekli olarak görülmesi durumlarında cerrahi işlemlere yer açılabilmektedir.
Safra Kesesi Taşının Cerrahi İşlem ile Alınması
Safra kesesinde taş oluşumu farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilmektedir. Risk grubu içinde bulunmanız durumunda kesede taşın varlığı belirtisini hissetmeseniz bile düzenli tetkiklere yer açılması önerilir. Bunun yanı sıra safrada çamurlaşmanın olması, kolesterol yüksekliği gibi birçok sebepte taşa neden olmaktadır.
Safra kesesinde taşın tespit edilmesi sonrasında cerrahi işlemlerden yararlanılabilir. Gerçekleştirilecek olan cerrahi işlemler ile ilgili olarak hekim daha net karar verebilir. Hekim tarafından talep edilecek olan test, tarama ve görüntüleme sonrasında cerrahi işlemlere yer açılabilir.
Klasik safra kesesi ameliyatının yanı sıra laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı da uygulanabilmektedir. Bunun yanında robotik kolesistektomi (robotik safra kesesi) ameliyatı da gerçekleştirilebilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Şikâyetler Devamlılık Gösterir mi?
Safra kesesinde oluşan taş sonrasında hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda taşın cerrahi işlem ile alınmasına yer açılmaktadır.
Gerçekleştirilen cerrahi işlem sonrasında ise hastalarda şikâyetler bazen devam edebilmektedir. Yüzde üç oranında yaşanabilecek olan hazımsızlık, ağrı ve şişkinlik durumları görülebilmektedir.
Postkole sistektomi sendromu olarak ifade edilmektedir. Yaşanan sorunların devam etmesinde mide fıtığı veya mide duodenum hastalıkları da görülebilmektedir.
Bazen de pankreasta görülen sorunlarda neden olabilmektedir. Bu gibi sebeplerin yanı sıra safra kesesi ameliyatı sonrasında yaşanan şikâyetlerin altında herhangi bir neden bulunamayabilir.
Safra kesesi taşı ile ilgili ameliyat işlemlerde cerrahi uygulamaya yer açmak hekim tarafından zorunlu görülmesi ile gerçekleştirilir. Hastanın konforunun sağlanması ve daha kaliteli bir yaşama sahip olması için safra kesesi taşının cerrahi işlem ile alınmasına yer açılmaktadır.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?
Safra kesesi karaciğer altında yer almak ile beraber karaciğer tarafından üretilen safranın depolandığı alandır. Bu alanda biriken safra özellikle yağlı besinlerin tüketilmesi durumunda kasılarak bağırsağa gönderilir. Böylelikle yağ yakımının gerçekleşmesi sağlanır.
Safra kesesinde oluşan taş ise kimi zaman tıkanmaya sebep olmak ile beraber kimi zaman ise iltihaplanmaya etki edebilir. Sorunun çözüme ulaşmasında hekime başvurulması sonrasında kimi zaman ameliyattan yararlanılmaktadır.
Safra kesesi taşı ameliyatı sonrasında herhangi bir komplikasyonun gelişip gelişmemesine bağlı olarak işlemler yapılır. Ameliyat sonrasında komplikasyonun gelişmemesi durumunda taburcu işlemi tamamlanmaktadır.
Ameliyat işlemi sonrasında hekim tarafından gerçekleştirilecek olan kontrol ve testler neticesinde karar alınmaktadır.
Laparoskopik işlemleri ile gerçekleştirilen safra kesesi ameliyatı için ise ortalama bir hafta sonrasında normal yaşama dönülmesi mümkün olmaktadır. Fakat hastanın normal yaşamına dönüp dönemeyeceği hekim tarafında yapılacak olan kontrol sonrasında karar verilecektir.
İş yaşamı içinde ya da günlük yaşam içinde gerçekleştirilebilecek olan işlemlerin yanı sıra beslenme hakkında da hekim tarafından önerilenlere yer verilmesi son derece önem taşımaktadır.
Vücudun operasyon sonrasında düzeni elde edebilmesinde beslenme ve hekim tarafından önerilen tedavi uygulamalarının yapılması gerekir.
Gerçekleştirilen cerrahi operasyonda kesinin geniş olması durumunda ise iyileşme süreci için daha fazla zaman gerekmektedir. Kesinin geniş olması genellikle klasik safra kesesi operasyonlarında karşılaşılmaktadır.
Bu cerrahi operasyonlar sonrasında hastanın hastaneden çıkışı hemen olmaz. Hastanın birkaç gün hastanede kalması istenebilmektedir. Aynı zamanda hastanın normal yaşamına dönmesi için ise 4 hafta ile 6 hafta arasından bir zaman geçmesi de gerekebilir.
Açık ameliyat olarak da ifade edilen bu operasyonlar sonrasında hastaneden taburcu olma sonrasında da hekim kontrol için gün belirleyerek bazı testlerin gerçekleştirilmesini de talep edebilmektedir.
Safra Kesesi Taşı Komplikasyonları
Safra kesesi safranın depolanmasında destek sunmak ile beraber kasılma işlemi ile beraber safranın bağırsaklara taşınmasını sağlamaktadır. Safra kesesinde yaşanan taş oluşumları durumu ise bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına etki etmektedir.
Gerçekleşen belirtiler ve şikâyetler hâkim tarafından incelenerek sorunun giderilmesi sağlanır. Safra kesesi taşı komplikasyonlarında baş sırada akut kolesistit gelmektedir. Yaşanan akut kolesistik sorununun giderilmesinde hekim tarafından önerilen işlemlere yer verilir.
Safra kesesi taş komplikasyonları sonrasında daha nadir olmak ile beraber kronik kolesistit, safra taşı pankreatiti, kolanjit, safra kesesi perforasyonu yaşanabilmektedir. Bunun ile beraber safra kesesi hastalıklarının da gelişim göstermesine etki edebilmektedir.
Safra kesesinde belirtilerin yaşanması durumunda hekimden kısa sürede desteğin alınıp tedavinin edilmesi son derece önem taşımaktadır.
Bunun yanı sıra risk grubunun içinde bulunmanız durumunda da uygun zamanlarda tetkiklerin yapılması için hekim desteğinin alınması da tavsiye edilmektedir.