Morbid obezite, kalori, sindirim, kan pompalama gibi işlevler için oldukça gereklidir. Vücudun kaloriye ihtiyacı vardır ancak bu kaloriler fazla alındığında ve bir kısmı kullanılmazsa, vücut onları yağ olarak depolar.
Günlük olarak tükettiğiniz besinlerden kullanım fazlası kalori aldığınızda, spor ve egzersiz de yapmadığınız da depolama devam eder.
Vücutta çok fazla yağ depolanması morbid obezite habercisidir. Antidepresan gibi bazı ilaçlar kilo alımına neden olabilir.
Morbid obezite, vücut kitle indeksi belirlenerek teşhis edilir. BMI, bir bireyin boyunun kilosuna oranı ile tanımlanır. Normal BMI 20-25 arasındadır.
Bir birey, ideal vücut ağırlığının üzerindeyse, yüksek tansiyon, diyabet gibi obezite ile ilgili sağlık sorunları yaşıyorsa bu hastalık morbid obezite olarak kabul edilir.
Morbid obezite hastalığı, nefes alma veya yürüme gibi temel fiziksel fonksiyonlara müdahale eder.
Morbid obezite ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Morbid obezite olanlar diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi, reflü hastalığı (GERD), safra taşı, osteoartrit, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklar için daha büyük risk altındadır.
Vücut aşırı kilo taşırken kalp düzgün çalışmaz. Bu nedenle, obez kişi genellikle hipertansiyona (yüksek tansiyon) yakalanır, bu da felçlere yol açar ve kalbe ve böbreklere zarar verir.
Morbid obezite hastası kişiler ağırlık taşıyan eklemlerin özellikle dizlere ve kalçalara yerleştirilen ek ağırlık, ağrı ve iltihaplanma ile birlikte hızlı aşınmaya, yıpranmaya neden olur.
Benzer şekilde sırttaki kemik ve kaslara uygulanan baskı da disk problemlerine, ağrıya ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olur.
Özellikle sırt üstü uyuyan hastalarda dil ve boyundaki yağ birikimleri hava yollarını tıkayabilir ve uyku apnesine sebep olabilir.
Bu onların uykularını kaybetmelerine ve gündüz uyuşukluklarına ve baş ağrılarına neden olur.
Gastroözofafeal reflü hastalığı (mide ekşimesi) fazla kilo midenin üst kısmındaki valfi zayıflatır ve aşırı yükler, bu da mide asidinin yemek borusuna kaçmasına izin verir.
Bu durum ve hazımsızlık yaygın belirtilerdir. Hafif mide ekşimesi olan hastaların yaklaşık %10-15’inde gerçekleşir.
Morbid obezite, erkek ve kadın hormonlarına zarar verir, normal döngüleri ve işlevi bozar. Gebe kalma güçlüğüne veya yetersizliğine yol açar. Diğer oluşabilecek komplikasyonlar,
- 2 tip diyabet
- Yüksek kolesterol ve kalp hastalığı
- Birçok kanser riskinin artması
- Yüksek tansiyon
- Karaciğer yağlanması hastalığı
- Bunama
- İnme
- Böbrek hastalığı
- Gut
- Astım
- Kan pıhtıları
- EREKTİL DİSFONKSİYON
Ne yazık ki, bu sadece morbid obezite ile ilgili sorunların sadece bir kısmıdır.
Morbid obezite başta olmak üzere aşırı kilo ile ilgili birçok sağlık sorunu bulunur.
Öncelikle kilo alımına neyin sebep olduğunu bilmek hasta bireyler için önemlidir. Elbette çok yemek yiyor ve egzersiz yapmıyorsanız morbid obezite olma ihtimaliniz çok yüksektir.
Morbid obezite atalarımızdan/ailemizden aldığımız genlerden kaynaklanır ve bu genler büyürken ve yetişkin olarak çevremizden etkilenmiştir.
Bu etkilerden bazıları, büyürken öğrendiğimiz yeme alışkanlıkları, yemek kültürümüz ve toplumumuz, tıbbi geçmişimiz, gıda bulunabilirliği, hormonal değişiklikler stresli yaşam olayları ve bunların ruh halimizi nasıl etkilediğini içerir.
Morbid obezite kendi kendine oluşmayan karmaşık ve kronik bir sorun olduğunu bilmek de önemlidir.
Kimler Morbid Obezdir?
Obezite üç ayrı şiddet kategorisine ayırılır.
- Obezite sınıfı 1: 30 ile 35’ten az BMI
- Obezite sınıfı 2: BMI 35 ila 40 arasında
- Obezite sınıfı 3: 40 ya da daha yüksek
Bu obezite sınıfı aynı zamanda “şiddetli” obezite olarak da sınıflandırılır. Genel olarak önerilen kilonuzdan 100 kilo daha ağırsanız, morbid obez kişisiniz.
Vücut kitle indeksi 35 veya daha fazlaysa ve yüksek tansiyon veya diyabet gibi obezite ile ilgili sağlık sorunlarınız varsa, morbid obez olarak kabul edilebilirsiniz.
Morbid Obez Belirtileri Nelerdir?
- Terlemek
- Yorgunluk
- Eklem ve sırt ağrısı
- Nefes almada zorluk
- Horlamanın yarattığı uyku sorunları
- Fiziksel aktivite ile zorluk
- Düşük güven ve İzolasyon duyguları
- Yüksek tansiyon ve metabolik sendromun diğer semptomları
- Vücut çevresinde yüksek yağ birikimi
- Beden kitle indeksi 40 üzeri olması
- Hipertansiyon gibi komplikasyon belirtileri
- Kalp hastalığı
- İnme
- Kireçlenme
- Uyku apnesi
- Kolesterol
- Depresyon ve anksiyete
Morbid obez olan kişilerde tıbbi problem oranları daha yüksektir. Kilo arttıkça kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve erken ölüm gibi sorunların olasılığı önemli ölçüde artar.
25 ila 35 yaş arasındaki morbid obez erkeklerin, aynı yaştaki normal kilolu insanlara kıyasla erken ölme riski 12 kat daha fazladır. Morbid obez hastalığının beraberinde getirdiği sağlık sorunları,
- Pulmoner (akciğerlerle ilgili): Obstrüktir, uyku apnesi, obezite hipoventilasyon sendromu, astım/reaktif hava yolu hastalığı
- Kardiyak (kalp ile ilgili): Yüksek tansiyon, pulmoner hipertansiyonun neden olduğu kalp yetmezliği, daha yüksek koroner arter hastalığı riski
- Abdominal: Safra kesesi hastalığı, GÖRH (tekrarlayan mide ekşimesi), tekrarlayan karın fıtıkları, karaciğer yağlanması
- Üreme: Sık idrar yolu enfeksiyonları (İYE), stres, idrar kaçırma, adet düzensizliği veya kısırlık
- Kas-iskelet sistemi: Diz ve kalça dejenerasyonu, disk kronik cerrahi olmayan bel ağrısı
- Cilt: En çok diyabet ve cilt kıvrımları arasındaki maya enfeksiyonları ile ilgili çoklu bozukluklar
- Kanser riski: Meme, rahim, prostat, böbrek, kolon, pankreas, mide, safra kesesi
- Azalan yaşam beklentisi morbid obez hastalar normal kilolu insanlardan 10-15 yıl daha az yaşamaktadır.
Morbid Obezite İçin Kimler Risk Altındadır?
Vücudu tüketebileceğinden daha fazla kalori alan bir birey aşırı kilolu olabilir.
Morbid Obezite Neden Tehlikelidir?
Morbid obezite olan bir hasta, bazı durumlarda fiziksel sakatlığa ve hatta ölüme yol açabilen diğer obezite çeşitleri açısından önemli derecede risk altındadır.
Bu sağlık koşulları şunları içerebilir:
- Kalp hastalığı
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Şeker hastalığı
- Yüksek kolesterol
- Kanser
- Kireçlenme
- Uyku apnesi
Morbid obezite ciddi bir hastalıktır kronik bir hastalık olarak semptomları zamanla yavaş yavaş oluşur.
Morbid Obez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diyet ve egzersiz yoluyla kilo vermeyi denediyseniz ve başarılı olamadıysanız, ameliyat bir seçenektir.
- Mide bandı ameliyatı: Midenizin üst kısmına bir lastik bant yerleştirilerek midenizin tutabileceği yiyecek miktarını sınırlar.
- Mide baypas ameliyatı: Prosedür, yediğiniz yemeğin midenizin ve bağırsağınızın bir kısmını atlayarak sindirim sisteminden nasıl geçtiğini değiştirir.