Günümüzde en sık uygulanan cerrahi girişimlerinden biri de mide küçültme ameliyatı yaygın adıyla bilinen tüp mide ameliyatıdır. Mide küçültme ameliyatı sırasında mide tamamen muza benzer şekilde ince uzun bir tüpe çevrilir. Aynı zamanda laparoskopik olarak da bilinen yani kapalı anlamına gelen ameliyat yöntemi midenin %80 kadarını kesip çıkarır. Bu sayede midenin de zamanla tüketmesi gereken gıda alımında kısıtlama gerçekleşir. Aynı zamanda mide ameliyatı çok düşük bir düzeyde dahi olsa da gıda emiliminin azaltılmasında oldukça etkilidir. Mide küçültme ameliyatı sonrasında hastaların gözlemlenmesi ile iştahlarının azaldığını görülmüştür. Ayrıca henüz kilo kaybı da olmadan insülin direnci de kırılmış olur.
Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı midenin büyük kısmı alınarak geriye 150 ila 200 cc kadar mide dokusunun kaldığı bir cerrahi işlem sürecidir. Mide ameliyatı 2000’li yılların başında daha kompleks ve çok daha fazla adıma sahip laparoskopik bariatrik ameliyatların da ilk adımı olarak uygulanmıştır. Daha sonrasında ise yapılan işlemler sonrasında elde edilen sonuçlar da değerlendirildiğinde komplikasyon oranlarının kompleks ameliyatlara göre daha az olduğu görülür. Bu sebepten ötürü de obezite tedavisi sürecinde kendi başına ayrı ameliyat olmuş, şu anda ise yapılan obezite ameliyatlarının da yaklaşık olarak %60’ını oluşturur.
Mide küçültme ameliyatı, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının birleştiği noktalardan kesilir. Ardından tüp haline getirilir. Sonucunda ise hem mide hacminin küçülmesinden hem de açlık hormonu olarak da adlandırılan Ghrelin’in salgılanmasından ötürü kubbe şekline sahip olan fundus çıkarılır. Ameliyat sonrası dönemlerde ise hastalar açlık hissetmeden çok daha kolay bir şekilde kilo vermeye başlarlar.
Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?
Tüp mide ameliyatı laparoskopik olarak adlandırılan kapalı yöntemle yapılır. Yaklaşık olarak ameliyat 1 ila 1,5 saat arasında devam eder. Kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatın avantajı ise hastaların iyileşme süreçlerini kısaltmasıdır. Aynı zamanda ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonları da azaltır.
Mide küçültme ameliyatı sonrası ise hastalar tahmin ettikleri gibi bir ağrı hissetmezler. Bu nedenle de hızlı bir şekilde iyileşme ve kilo verme süreci içerisinde yer alırlar. Özellikle de ilk bir ay içerisinde oldukça hızlı kilo kaybı yaşayan hastalar da vardır. Sonrasında ise bu süreç daha da yavaşlar ve bir yıla kadar devam eder.
En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?
Günümüzde ise etkinliği kanıtlanmış olan ve risk oranlarının da düşük olmasıyla ön plana çıkan en sık uygulanan mide küçültme ameliyatı “tüp mide ameliyatı” olarak adlandırılmaktadır. Tam olarak 15 yıldan fazla geçmişe sahiptir. Tıpta bilinen adı ise sleeve gastrektomi’dir.
Mide küçültme ameliyatının günümüzde uygulanan diğer bir yöntemi de gastrik bypass yöntemidir. Ancak gastrik bypass yöntemi yalnızca özel belli başlı durumlarda tercih edilmektedir. Örneğin; tip 2 şeker hastaları daha ön plandadır. Aynı zamanda insülin kullanımının da eski olduğu olgularda özellikle VKİ değerleri çok yüksek olan kişilerde bu yöntem tercih edilmektedir. Tüm bunların dışında ise tüp mide ameliyatı olduktan sonra tekrar kilo alan hastalar 2. yöntem olarak gastrik bypass’ı seçerler.
Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi?
Tüp mide ameliyatı kilo sorunu olan herkese uygulanmaz. Bu ameliyatın gerçekleşmesi için belli başlı durumları taşımak zorundasınızdır. Vücut kitle indeksi 40 kg/m² üzerinde olanlara uygulanabilir. Aynı zamanda vücut kitle indeksi 35 ila 40 arasında olanlar ve buna bağlı olarak tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunlara sahip kişilere de uygulanır.
Ayrıca obeziteye bağlı olarak yeni tip 2 şeker hastalığı ve metabolizma bozukluğu yaşayan bireyler genellikle doktorun kararı ile ameliyatlarını yaptırabilirler.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Mide küçültme ameliyatı 18 ila 65 yaş arasındaki kişilere gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35’dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler.
Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır. Aynı zamanda 65 yaş ve üzeri olan kişilerde de sağlık durumu ön planda tutularak ameliyata alınır.
Mide Küçültme Ameliyatı Olmak İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?
Mide ameliyatı olmak için hastanın kilosu operasyon olabilmesi için ana faktörlerden biridir. Ancak tek başına belirleyici bir faktör de değildir. Eğer vücut kitle indeksine göre kilonuz yeterli değilse ameliyat konusuna destek aldığınız doktor karar vermelidir. Ayrıca kilonuzun belirtilmiş olan barajın üzerinde olması da kesinlikle ameliyat olacağınız anlamına gelmez. Burada doktorun farklı noktalardaki değerlendirmelerine de bağlı olarak farklılıklar görülebilir.
Hastanın zamanında geçirmiş olduğu operasyonlar, kullandığı ilaçlar, hastanın ameliyata psikolojik olarak bakış açısı, operasyondan asıl beklentisi, yaşı, psikolojik durumu, disiplini gibi birçok konu da operasyonun yapılma sürecini belirleyen noktalardan bazılardır.
Mide Küçültme Ameliyatı Riskli mi?
Obezite ameliyatı sırasında karşılaşılan en önemli risklerden ikisi;
- Kalan mide bölümünde bulunan dikiş hattında meydana gelen açılmalardan ötürü kaçak oluşumu
- Aynı hattan kanamaların olmasıdır.
Kanama gibi durumlar karşısında genel olarak medikal tedavi ve bazı durumlarda ise kan ürünleri takviyesi yapılır. Süreç takip edildiği sürece kontrol altına alınabilir ve kendiliğinden düzelir. Bazı durumlarda ise endoskopik yöntemlere başvurarak müdahalelerde bulunmak gerekir.
Kaçak olması halinde erken dönemde fark edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle de ameliyat sona ermeden kaçak tespitinin gerçekleştirilmesi yapılmalıdır. Aynı zamanda hastanın da ameliyat sonrasında ilk günü test edilir ve süreç içerisinde sorun olup olmadığı anlaşılır.
Kaçağın olması durumunda genellikle stent ve endoskopik dikiş uygulamaları yapılır.
Mide Ameliyatından Sonra Kilo Alınır mı?
Mide küçültme ameliyatı bilimsel çalışmalar neticesinde kilo verme başarısının %85 oranında olduğunu belirtmiştir. Obezite hastalarının geneli de bu ameliyat sayesinde fazla kilolarının %60 ila %80 oranında verebilirler. Ameliyat sonrasındaki dönemde oldukça dikkatli olunmalıdır. Kilolardan kurtulan hastalar ve bunun vermiş olduğu motivasyonla bir ömür boyu verdiği kiloların %100’ünü koruyan hastalarda vardır. Ancak ameliyat sonrasında %15 oranına sahip hasta miktarının yaşam stillerinde ve beslenme alışkanlıklarında değişimlere gidemedikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenden ötürü de geri kilo almalar başlar.
Geri kilo alma durumu tüm obezite ve metabolik cerrahi işlemlerinden sonra olması muhtemeldir. Aynı zamanda emilim bozukluğu yapan mide bypass ameliyatlarından sonra da kilo noktasında değişen durumlar vardır. Cerrahi işlem sonrasında geri kilo alımları genel olarak eski kiloya kadar ulaşmaz. Ancak çoğunlukla 5 ila 10 kilo arasında bir kilo alınır. Burada önemli olan nokta ise eski kiloya ulaşmadan durmaktır. Eski kiloya ulaşanlar ise oldukça nadir görülen vakalardır.
Mide Küçültme Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?
Tüp mide ameliyatının sonrasında vücut ilk haftadan itibaren kilo kaybı yaşamaya başlar. Aşırı kilo verme durumuna da bağlı olarak vücutta mineral, vitamin anlamında düşmeler görülür. Özellikle de ameliyat sonrasında D vitamini kaybı yoğun olarak gözlemlenir. Tüm bunlarla birlikte saç dökülmeleri başta olmak üzere vücudunuzda farklı sıkıntılar ortaya çıkabilir. Vücudun yaşadığı anlık değişimden ötürü oluşan tepkilerin zararını en aza indirmek adına doktorunuzla iletişim kurabilirsiniz. Gerekli vitaminlerle desteklenerek bu süreci kontrol altına alabilirsiniz.
Ameliyat sonrası hastaların bir kısmında ise sindirim sistemlerinde sorunlar görülebilir. Bu sorunlar ise hastalardan hastalara farklılık göstermektedir. Kabızlık, ishal olarak da karşınıza çıkabilir. Tüp mide uygulaması sürecinde midenin %80’i alındığından ötürü vücudun yeni sürece de uyum sağlaması vakit alabilir. Bu nedenle de sorunlar bir süre devam etse de kalıcı olmayacaktır. Birkaç hafta içerisinde ortadan kalkacaktır.
Mide Ameliyatı Olan Kaç Gün Hastanede Kalınır?
Ameliyat sonrasında toplamda 3 gün hastanede kalırsınız. Taburcu olma öncesinde sizlere operasyon sonrasındaki süreçte neler yapmanız gerektiği ve neler yapmamanız gerektiği hakkında da bilgiler verilir. Uymanız gereken kurallar, beslenme programı, kullanılması gereken ilaçlar ile bilgi sahibi olursunuz. Doktorunuzla da iletişim halinde olarak oldukça iyi sonuçlara sahip olabilirsiniz.